אטרקציות בירושלים

ירושלים נחשבת לאזור שופע ביותר באתרים מעניינים ודברים לעשות, ותמצאו בה מגוון אטרקציות לכל גיל ולכל עונה. מלבד המקומות הקדושים לשלוש הדתות, כוללת בירת ישראל כמה מנקודות העניין המפורסמות ביותר בארץ. 


האטרקציות בירושלים מרתקות ומגוונות כך שלא תישאר לכם אפילו דקה אחת פנויה - החל מגן החיות התנכ"י ואקווריום ישראל שנמצא בסמוך אליו, דרך אתר עיר דוד הנמצא בסמוך לכותל המערבי וטיול בסמטאות שוק מחנה יהודה על שלל דוכניו הססגוניים, בתי הקפה והמסעדות המשובחות. 


בעמוד זה אספנו עבורכם את האטרקציות שהן בגדר חובה בירושלים, אטרקציות במיוחד לילדים, סיורים מיוחדים, מוזיאונים ועוד.

אטרקציות מקומיות

שוק מחנה יהודה

סיור בנחלאות ושוק מחנה יהודה

נצא למסע מרתק בליבה הפועם של העיר ירושלים. בין רחובות השוק וסמטאות שכונת נחלאות הקסומה, נגלה את ירושלים האמתית, ירושלים של ריחות וטעמים, צליל ואווירה. כאן ברחובות הצרים של השכונות העתיקות, בינות לדוכנים הצפופים של שוק מחנה יהודה ורחוב יפו העמוס לעייפה, נולדה ירושלים החדשה, ירושלים של קסם וגעגועים.

זהו סיור מפתיע ומרגש המפגיש אותנו עם מגוון קהילות ותרבויות בעלות סגנונות חיים שונים ומגוונים. לירושלים יש אלף פנים והסיור הזה הוא הזדמנות נהדרת, לכל מי שאוהב את העיר ורוצה לפצח את סודה. אז בואו נצא לדרך ונגלה מה הופך את העיר הזאת לעיר כל כך מופלאה.

את הסיור שלנו נתחיל בנסיעה ברכבת הקלה. הרכבת היא הזדמנות נהדרת להתוודע לחלקיה השונים של העיר ירושלים הענקית ומומלץ לא לוותר על החוויה. כאן לאורך רחוב יפו, שהיה הדרך העתיקה בין ירושלים לנמל יפו, הוקמו בסוף המאה ה-19. 31 שכונות של יהודים שיצאו מן החומות ונודעו בשם נחלאות. הראשונה שבהן הייתה "אבן ישראל" אשר הוקמה ב-1875 .

נחלאות

נחלוף ליד בית בורוכוף האקלקטי ביפו 64 ואז נחצה את הכביש ונפנה שמאלה לסמטת משיח בורוכוף  נפנה שוב שמאלה בסמטה צרה שמובילה אותנו לחצר סגורה. זוהי שכונת "אבן ישראל " שהוקמה 1875. זו היא שכונת חצר קלאסית בת 53 בתים , אשר בתיה יוצרים מעין חצר ריבועית אליה מובילות סמטאות ולהן שערי ברזל הנסגרים לעת ערב.

נצא מן השכונה אל רחוב אגריפס ליד בית 23 נעבור דרך פתח קשתי אל תוך שכונת "סוכת שלום" הזעירה שהוקמה ב1888 ובה התגוררו אליעזר בן יהודה ויוסף נבון. נחצה את החצר ונפנה ימינה ברחוב משכנות ישראל ואז שמאלה לסמטת בירב כאן היה מרכז שכונת "משכנות ישראל", שנוסדה בשנת 1875 ובליבה בית הכנסת "בית אברהם" הראשון שנבנה בנחלאות.

ברחבה ניתן עדיין לראות את בור המים השכונתי. שמאלה לתוך סמטה צרה בשם רחוב אבולעפיה. עד רחוב ר' אריה לוין. כאן גר הרב לוין שכונה 'אבי האסירים' אשר ליווה את אסירי המחתרות כשהובלו לגרדום. נתקדם עד קצה סמטת אבולעפיה ונראה שריד לבור מים ששרת שכונה קטנה בשם "בתי גורל". שמה ניתן לה בשל ההגרלות שנערכו על הבתים.

בשכונה היו 12 בתים ובית כנסת אחד, שעדין פעיל, בשם "בית הכנסת הגורל" . השכונה נבנתה עבור 12 משפחות תימניות.  כעת נשוב על עקבותינו חזרה בסמטת אבולעפיה ונפנה שמאלה אל  רחוב לוין נחצה את רחוב שומרון  ונכנס לשכונת מזכרת משה 1885.

נפנה ימינה ברחוב שיריזלי לרחוב הכרמל. מולנו נראה את הפתח המקומר שהוביל מרחוב אגריפס אל תוך השכונה נחלוף מתחת למעבר ונציץ על השלט בחזית הפתח מצד רחוב אגריפס זהו השלט המנציח את משה מונטיפיורי שהשכונה קרויה על שמו . כעת נחזור לרחוב הכרמל ונמשיך אתו ישר לתוך שכונת אוהל משה אשר בלבה "גן התות" המפורסם.  יוסי בנאי שגדל בשכונה כותב על עץ התות בשיר "אני וסימון ומואיז הקטן"  ויצחק נבון כתב על הגן והחיים בשכונה מחזה בשם "בוסתן ספרדי".

הבית ברחוב גלבוע 11 הסמוך היה ביתו של יצחק נבון הנשיא ה-5. נמשיך בגלבוע כמה צעדים נפנה שמאלה לסמטה שתחבר אותנו לרחוב אהל משה. בקצה רחוב אהל משה נגיע לבית הכנסת היפה של השכונה אליו מומלץ להיכנס. נצא מבית הכנסת נפנה ימינה נגיע לרחוב מזכרת משה שייקח אותנו חזרה לרחוב אגריפס. נחלוף על פני סמטאות 'עץ חיים' ו'האגוז'  שהן לב ליבו של השוק, אך לא נכנס אליהן כרגע. נמשיך להתקדם על אגריפס בכיוון מערב.  נחלוף על פני רחוב מחנה יהודה  ונתקדם במורד הרחוב .

הטיול ברחובות הסמוכים לשוק מפגיש אותנו עם מוסדות קולינריים חשובים הפועלים בשוק כמו מסעדת "מורדוך" בפינת אגריפס ורחוב הערמונים וסטיקייה "חצות" ממציאת ה "המעורב הירושלמי" מעבר לרחוב .

מאגריפס נפנה ימינה לרחוב בית יעקב שם נמצאת מסעדת "מחניודה"  כעת נפנה ימינה לרחוב השקמה ונחלוף ליד החנות הראשונה של "רמי לוי שיווק השקמה" בפינת רחוב אשכול הסמוך פועלת " מסעדת רחמו "  שהיא אולי המפורסמת ביותר בשוק כולו והפכה עם השנים לאייקון ירושלמי.

נמשיך ברחוב אשכול ונתחבר אל רחוב מחנה יהודה. כאן תוכלו להרגיש את חווית השוק במלואה, פנו ימינה לרחוב 'אליהו יעקב בנאי' שימו לב לחנות עם עיטור סורגי ברזל וכתובת קטנה "תרפ"ג – 1923- מאיר אליהו בנאי"  בבניין גרה משפחת בנאי המפורסמת, גשו לקצה של רחוב מחנה יהודה והיכנסו ל "שוק העירקים" שם תמצאו מסעדה מפורסמת נוספת בשם 'עזורה'.

בקצה הסמטה תמצאו את ה"חאמרות" – בתי קפה קטנים המגישים קפה ותה לצד משקאות אלכוהוליים ומזטים קטנים .

סצנת הלילה בשוק היא לא פחות מרתקת מהנעשה בו במשך היום. חנויות רבות בשוק הופכות בלילה לבארים ופאבים תוססים ועמוסים, ולעיתים הצפיפות בסמטאות השוק גדולה יותר בלילה משעות היום .

בין הבארים והפאבים פועלים דוכני אוכל רבים והתחושה היא של אווירת פסטיבל אמתית . מחנה יהודה הפך בשנים האחרונות לאחד ממוקדי הבילוי העמוסים והאטרקטיביים ביותר בישראל ולסמל בינלאומי של העיר ירושלים. מומלץ מאוד לחזור ולבקר כאן גם בלילה!

כעת נצא אל רחוב יפו ונשקיף על הבית  ביפו 92 "בית שעון השמש" . שנבנה ב-1908.  על פי שעון השמש היה ניתן לכוון את שעות התפילה. שני השעונים האחרים שימשו לימי החורף, או לימים מעוננים.

זהו, כאן תם סיורינו להיום. מכאן תוכלו לקחת את הרכבת הקלה להמשיך בנסיעה לחלקים אחרים של העיר או בחזרה למלון.

עיר דוד

סיור על חומות עיר דוד, טיילת החומות והעיר העתיקה

אנו יוצאים למסע על חומות העיר ירושלים ברובע היהודי ובעיר העתיקה . הסיור ייקח אותנו אל הנופים עוצרי הנשימה של ירושלים העתיקה והחדשה ואל אתריה הקדושים ביותר. הליכה לאורך החומות היא חוויה מיוחדת של חיבור  אמתי לגעגוע הירושלמי שיש בלב כל אחד מאתנו. זהו סיור מרגש ומפתיע גם לאלה מבניכם שמגיעים לפה בפעם הראשונה .

 

נתחיל את הסיור ברחבה מחוץ לשער יפו. הכניסה לטיילת נמצאת מימין לשער מחוץ לחומה בכניסה הקטנה למוזיאון מגדל דוד .  ריכשו כרטיס (20 ש"ח מבוגר 10 ש"ח ילד  ) הכינו את האפליקציה וצאו לדרך. ההליכה על החומה היא קלה ונעימה. היא אורכת כ40 דק', תלוי במספר העצירות שלכם ומומלץ לקחת אתכם כובע ובקבוק מים לימי החמה.

 

חומות ירושלים הן אתר מורשת עולמי של אונסק"ו, והמונומנט הבולט ביותר בנופה של העיר בעבר ובהווה. היא נבנתה במאה ה16 ע"י סולימאן המפואר, סולטאן האימפריה העות'מאנית והיא עומדת על תילה עד היום.

 

נעלה כעת על החומה ונתחיל ללכת לכוון דרום. ממרומי החומה נפרשים נופיה של ירושלים המערבית: שכונות ממילא, משכנות שאננים, , גיא בן הינום ובריכת הסולטן, ימק"א ומלון קינג דיויד. כל הנוף הזה החל להתפתח רק מ 1860 עם היציאה מן החומות.  ממזרח לחומה: מצודת דוד, הרובע הארמני, מנזרים וכנסיות, בתי ספר וחצרות, סמטאות הרובע היהודי, נחל קדרון וסילואן הר הבית והר הזיתים. זהו הפסיפס האין סופי שהופך את ירושלים לעיר כל כך ייחודית ומעניינת.

 

הדבר הבולט ביותר שנראה כבר בעליה הוא מגדל דוד אשר למעשה היה צריח של מסגד עות'מאני עם השנים לאחד מסלי העיר המפורסים ביותר. נחלוף מלמעלה על פני מתחם ה'קישלה' המחנה הצבאי התורכי ובית המעצר שהפך לתחנת משטרה ואורוות סוסים. מבט דרך שיניות החומה וחרכי הירי מבהיר לנו את עוצמתה ואת נקודת מבטם של שומרי החומה שהלכו במסלול זה במשך מאות שנים . אנו חולפים מעל בתי הרובע הארמני והחומה פונה לכוון מזרח. מימין כנסיית הדורמציון .(מהמילה "שינה") . ע"פ המסורת מריה נרדמה לנצח ומכאן עלתה לשמיים .

 

נמשיך ללכת ונגיע לשער ציון  הוא "שער היהודים" שימו לב שמעל שער ציון יש גומחת מרפסת קטנה "משיקולי " שנועדה לבקרה של הנכנסים והיוצאים בשער.  כאן נסיים את טיול החומה שלנו ונרד אל תוך מבנה השער. שער ציון נכבש במלחמת השחרור ע"י לוחמי הפלמ"ח ומכאן הם פרצו אל הרובע היהודי.

 

נכנס דרך השער אל  רחוב חב"ד . ונלך על הרחוב המרוצף אבן לכוון צפון כשמגרש החניה הגדול נמצא מימין לנו. כעת נפנה ימינה לרח' 'תפארת ירושלים' ונרד עד סופו. נפנה ימינה נלך מספר צעדים ונכנס אל תוך סמטת החצוצרות המקורה. ביציאה מן הסמטא נפנה שמאלה ונגיע לאנדרטת לוחמי הרובע ה "גלעד", זהו קבר האחים בו נקברו 48 מלוחמי הרובע במלחמת העצמאות. נעבור כעת בסמטת "מעמדות ישראל" ונגיע רחבה גדולה מוקפת בניינים. זו היא 'כיכר בתי מחסה'. במקום זה שכנה בעבר שכונה בתי מחסה שבתיה נהרסו מלבד 'בית רוטשילד'. במלחמת השחרור היוו בתי מחסה את המעוז האחרון של מגיני הרובע, וכאן הם נכנעו. ממול לבית רוטשילד נתחבר לרחוב משגב לדך ונלך צפונה עד לרחוב "מעלות רבי יהודה הלוי"  נפנה ימינה ונרד במדרגות המובילות אל הכותל המערבי. 

 

הכותל המערבי הוא השריד האחרון לארבעת קירות התמך שהיקפו  את הר הבית אורכו של הכותל הוא כ-488 מטרים, גובהו המקורי היה כ-60 מטרים אך כיום הנקודה הגבוהה ביותר היא 40 מטרים ועוביו נע בין2 ל4 מטרים. הקיר נבנה ברובו באבני גיר כבדות , ומשקלן, נע בין כשני טון לכמה מאות טונות כל אחת. האבן הגדולה ביותר שוכנת במנהרות הכותל ואורכה כ-14 מטרים.

 

לאחר הביקור בכותל אנחנו מוכנים להמשיך נעלה בחזרה במעלות יהודה הלוי והפעם נמשיך ישר דרך המעבר המקורה שמולנו הוא רחוב "תפארת ישראל" הרחוב יוביל אל ליבו של הרובע "כיכר החורבה". בכיכר נמצאים בתי הכנסת "החורבה" ו"רמב"ן" ולצידם מסגד סידנא עומר, שאינו פעיל. מומלץ מאוד להיכנס לתוך בית הכנסת ולעלות למרפסת התצפית שעל גגו. נקיף את בית הכנסת החורבה משמאל (מצידו הדרומי) וברחוב היהודים נרד במדרגות ונכנס דרך הפתח הקטן אל "הקארדו" (תזהו את המקום לפי חמשת העמודים).

 

 הקרדו, שרוחבו היה 23 מטרים, היה ה'קניון' העיר הרומית "איליה קפיטולינה" זהו רחוב רחב מרוצף אבן עם שדרות של עמודים  וחניות משני צידיו. ההליכה לאורכו מחזירה אותנו אלפיים שנה אחורה בזמן.

 בקצה הקרדו נתחבר לסימטאות  השוק הצרות נמשיך ללכת ישר בשוק הבשמים עד שנגיע לצומת טי קנה שם נפנה שמאלה לרחוב דוד. רחוב דוד הוא אחד מרחובות השוק העמוסים ביותר בעיר העתיקה והוא הרחוב שיוביל אתכם כל הדרך חזרה לשער יפו ולסוף הסיור.  

 ** *שימו לב: הכניסה לטיילת בשבת מתאפשרת גם ברכישת כרטיסים מראש.

**** הסיור הוא מעגלי ואורך יותר מ-4 שעות . ממולץ לפנות את היום כולו . ואם אין לכם זמן תוכלו לבצע רק חלק ממנו ולהשאיר קצת לפעם הבאה.

כיכר החתולות

סיור בסיטי של הבירה – מכיכר החתולות לצומת האיקסים

את הסיור שלנו היום נתחיל ב "כיכר החתולות" זהו הכינוי הנפוץ לכיכר 'מכבי מוצרי' הממוקמת בקצה שכונת נחלת שבעה בירושלים במפגש הרחובות הלל, יואל משה סולומון ויוסף ריבלין.

 

שכונת נחלת שבעה קמה ביוזמתם של 7 יהודים חרדים בשנת 1869 והיא הייתה השכונה השלישית שנבנתה מחוץ לחומות אחרי 'משכנות שאננים' ו'מחנה ישראל'  בין מייסדיה היו: יוסף ריבלין, יואל משה סלומון, יהושוע ילין בייניש סלנט ואחרים.

 

אנו נכנס לשכונה דרך רחוב סלומון . בשנים האחרונות עבר הרחוב העתיק מתיחת פנים; חזיתות הבתים שומרו והרחוב הפך למדרחוב ססגוני ולמרכז קניות מודרני ותוסס. קודם שנבקר במתחם השכונה, מומלץ לפנות שמאלה ליד בית מס 14 זוהי 'סמטת בית הכנסת' אשר תוביל אתכם לחצר ציורית וחבויה הנקראת כיום "כיכר המוזיקה", במקום מסעדות ובתי קפה וגם במה להופעות חיות. עוד תוכלו לבקר במוזיאון "יהדות איטליה" הנמצא ממש בסמוך. עוד אנו ממליצים לבקר במוזיאון המוזיקה הייחודי והנדיר שפועל בבית מס 12 הביקור במקום הוא חוויה אמתית.

 

כעת אנו מוכנים להכנס ממש לתוך השכונה שנמצאת בין שני רחובות: ממערב רחוב יואל משה סלומון וממזרח רחוב יוסף ריבלין.   מיד בתחילתו של רחוב סלומון נפנה אל תוך סמטת חיים הלוי קובנר עד שנגיע לסמטת "מעלות נחלת שבעה". נפנה שמאלה ונלך בסמטה. משמאלנו נראה את סמטת ר' בייניש בנימין סלנט ,בהמשך נראה את כיכר מיכל כהן , וצמודה אליה סמטת ר' אריה לייב הורוביץ (כולם שמות של מייסדים) אחרי כיכר מיכל כהן נראה שני בתי כנסת: הימני הוא בית הכנסת האשכנזי "נחלת יעקב" – ראשון בתי הכנסת בשכונה, ומשמאלו בית הכנסת הספרדי "אהל יצחק". אחרי בית כנסת זה נפנה שמאלה לכיכר יפה עם בור מים. בקצה הרחוק של הכיכר בית קפה "תמול שלשום" המשלב חנות ספרים. מהכיכר נצא בסמטת יהושע ילין חזרה לרחוב יואל משה סלומון. בקצה הרחוב נפנה ימינה ונגיע לכיכר ציון.

 

כיכר ציון היא הכיכר המפורסמת ביותר בליבה של העיר ירושלים .היא ממוקמת בדיוק בנקודת המפגש של רחוב יפו עם מדרחוב בן-יהודה ויחד עם רחוב המלך גורג' מהווה את הקודקוד של משולש הרחובות הראשיים במרכז העסקים של העיר.  הכיכר קבלה את שמה מבניין קולנוע ציון המיתולוגי שעמד כאן מ1912 ועד להריסתו ב1979 . הכיכר ידעה גלגולים רבים עצרות עם, הפגנות, פיגועי טרור  והיא נודעה בעיקר בשל הפגנות הענק שנערכו בה נגד הסכמי השילומים , מחאת הפנתרים השחורים ונגד הסכמי אוסלו ועוד.

 

בשנות השמונים של המאה ה-20 הפך רחוב בן יהודה למדרחוב. בשנת 2009 נסגר רחוב יפו לתנועת כלי רכב, כך שישמש רק את הרכבת הקלה והולכי רגל. הכיכר הפכה בשנים האחרונות  למקום מפגש עבור צעירים וכמתחם לאירועים ופסטיבלים עירוניים. 

 

כעת נתחיל לצעוד במעלה מדרחוב בן יהודה . המדרחוב הוא ליבו הפועם של מרכז העיר ועמוס בקונים ותיירים ברוב ימות השנה ובעיקר בחגים. חניות, בזרים, מסעדות ונגני רחוב משווים לרחוב אופי של הפנינג תמידי. בקצה רחוב בן יהודה נפנה שמאלה אל תוך רחוב המלך גורג'.

 

ברחוב המלך ג'ורג' 24 עומד מבנה בית פְרוּמִין (ידוע יותר בשם "הכנסת הישנה")  הבניין שימש כמשכנה הזמני של הכנסת בשנים 1950–1966.

 

סמוך לבניין פרומין תמצאו את גן הסוס. בשנות ה50 חשבו בעירייה להקים כאן את בניין הכנסת שפעל באופן זמני בבית פרומין הסמוך אך לבסוף הוקם במקום גן ציבורי שבמרכזו עמדה מנורת הכנסת (אשר מוצבת היום מול משכן הכנסת ) בסופו של דבר עברה מכאן המנורה יחד עם הכנסת. ב-1997 הוצב בגן פסל דמוי סוס, בשם "סוסת השלום". והגן החליף את שמו לגן הסוס. הגינה היא ראה ירוקה קטנה ושליווה עם דשא, צמחיה ירוקה ומפלונים קטנים של מים . והיא מאוד חריגה בנוף האורבני הסואן שמסביבה . אתם מוזמנים לשבת על אחד הספסלים ולתפוס רגע אחד של שקט לפני שאנו ממשיכים את סיורינו במורד רחוב המלך ג’ורג’. כיום עומדת  בליבו של הגן עבודת מיצג אומנותית בשם "חלומות מתגשמים"  - 'ארמון' הבנוי מ-550 חלונות שנאספו מבניינים נטושים והרוסים ברחבי העיר ע"י האומן יורם אמיר.

 

נמשיך להתקדם במורד רחוב המלך ג'ורג' לכוון רחוב יפו . רחוב המלך ג'ורג' החמישי (ידוע גם כ-קינג ג'ורג') נחנך ב  1924 במלאת שבע שנים לכיבוש ירושלים על ידי הצבא הבריטי ונקרא על שם המלך ג'ורג' החמישי. צומת הרחובות המלך ג'ורג' ויפו, אשר כונה בעברו "צומת האיקסים", מוכר לא מעט בשל הפיגועים הרבים שאירעו בסביבתו, והבולט שבהם - הפיגוע במסעדת סבארו. צומת זה היה גם הצומת הראשון בירושלים שהותקנו בו רמזורים.

 

נפנה ימינה ברחוב יפו ונתקדם לעבר כיכר ציון  . מתחילת המאה ה19 יפו הוארחובה הראשי של העיר ירושלים שמחוץ לחומות ומרכז העסקים הראשי (מע"ר) שלה. הרחוב חוצה את העיר ממזרח למערב. תחילתו בשער יפו שבחומת העיר העתיקה, דרך מרכז העיר, ועד צומת היציאה מירושלים. לאורך הרחוב כמה כיכרות ואתרים ידועים של העיר, בהם: כיכר צה"ל, כיכר ספרא, כיכר ציון, כיכר הדוידקה, צומת יפו-המלך ג'ורג' (צומת האיקסים), התחנה המרכזית החדשה, וכן דרכי גישה למדרחוב העירוני - מדרחוב בן-יהודה וכן לשוק מחנה יהודה.

 

זהו כאן מסתיים הסיור העירוני שלנו בלבו של מרכז העסקים הבילוי והקניות בירושלים. זה הזמן לנוח קצת ולשבת באחד מבתי הקפה הפזורים לאורך רחוב יפו , שעם השקת הרכבת הקלה הפך למדרחוב הארוך בישראל.

השכונות הראשונות מחוץ לחומות

סיור בשכונות הראשונות מחוץ לחומות

סיור מעגלי נקודת התחלה וסיום שער יפו.

נצא למסע היסטורי אל השכונות הראשונות של ירושלים.  זהו סיור רגלי אל ליבה של ירושלים ואל השכונות הראשונות מחוץ לחומות ואל האתרים ההיסטוריים המפורסמים שלה.

נחצה את רחבת שער יפו מעל רחוב יפו הסואן ונכנס לקניון ממילא, שדרת חניות המחברת את שער יפו אל רחוב אגרון.

נחלוף ליד בית שטרן ( ממילא 18) הבית בו התגורר הרצל בעת ביקורו בירושלים ב-1898 ושהה בו מס ימים. באחד מחדרי המבנה פועל חדר תצוגה קטן המנציח את ביקורו של הרצל בא"י ובבית זה.

מחנה ישראל

נצא מן הקניון ונפנה את מבטינו לבניין המפואר העומד בפינת הרחובות אגרון ודוד המלך. זהו מלון וולדורף אסטוריה , שנבנה תוך הריסת מלון פאלאס ההיסטורי ושימור חזיתותיו. מימין לחזית המלון הפונה לרחוב אגרון, נכנס אל תוך רחוב המערבים - הוא רחובה הראשי של השכונה.

שכונת מחנה ישראל היא השכונה השנייה שנבנתה מחוץ לחומות העיר אחרי משכנות שאננים והיו בה 20 בתים. היא נוסדה ב-1866 עבור הקהילה המרוקאית שבתוך החומות. הכניסה דרך רחוב המערביים זורקת אותנו באחת אל תוך אווירת השכונה הקטנה והציורית. סמטה צרה ממש בקצה תחבר אותנו אל ה"מרכז העולמי למורשת יהדות צפון אפריקה" עם חצר אנדלוסית יפיפייה מומלץ לבקר . נצא כעת מן השכונה ונחזור לרחוב דוד המלך. נלך במעלה הרחוב ונפגוש שניים מן המוסדות החשובים בעיר בניין י.מ.ק.א וממש מולו את מלון המלך דוד.

בניין ימקא נחנך ב 1933. את שני אגפי המבנה מחבר מגדל הפעמונים בן 50 מטרים. בפעמוניה של המגדל יש 36 פעמונים. בקשו בקבלה לעלות במעלית למרפסת התצפית שמעל לפעמוניה. התצפית לעבר פנורמה נהדרת של כל העיר וסביבתה.

עכשיו נחצה את הכביש ונפנה את תשומת ליבינו למבנה מלון המלך דוד. החל לפעול ב 1930. ועבר טלטלות רבות לאורך השנים ששיאן היה ב 1946 כאשר פוצץ חלקו הדרומי של המבנה ע"י האצ"ל. 

מומלץ  להיכנס ללובי המדהים של המלון ולשוטט בין חלקיו המפוארים כיום מכיל המלון, בן 9 הקומות, 237  חדרים ובהם גם הסוויטה הנשיאותית והסוויטה המלכותית.

נצא מן המלון ונפנה שמאלה  לאורך רחוב דוד המלך בכוון דרום. מיד לאחר בניין הדירות הצמוד למלון נבחין בשביל קטן הפונה שמאלה לתוך "גן בלומפילד" . זהו גן רחב ידיים ומושקע אשר בחלקו המזרחי נמצאות שתי השכונות הירושלמיות המפורסמות ביותר ימין משה שהוקמה ב 1890 ומשכנות שאננים שהוקמה ב 1860 והייתה השכונה הראשונה מחוץ לחומות .

הליכה קצרה בגן תוביל אותנו אל  טחנת הרוח של שכונת משכנות שאננים.  הטחנה הייתה המבנה הראשון שנבנה בה ב- 1858 משה מונטיפיורי. לימים שוקמה כיפת התחנה וחזרה למראה המקורי שלה. בסמוך לתחנה מוצגת  המרכבה של מונטיפיורי. כיום פועל בסביבת התחנה  מתחם חוויה ופעילות בשם "טחנת הרוח" הטחנה היא סמל וציון דרך חשוב למפעל התחדשותו של היישוב היהודי מחוץ לחומות העיר ומהווה מוקד משיכה ומונומנט בולט בנוף העירוני של ירושלים המודרנית .

נרד במדרגות רחוב ימין משה. הרחוב מפריד בין שתי השכונות משמאל שכונת ימין משה ומימין משכנות שאננים.  בפינת רחוב יהודה טורא  נפנה ימינה כאן עומד הבניין הקטן של שכונת משכנות שאננים. בשכונה הקימו שני בניינים: את הבניין הגדול בנו בשנת 1860 ואת הקטן בשנת 1865.  מימין לבניין הקטן נשתמר מבנה ארבעת תאי השירותים. נמשיך לרדת במדרגות, ונחלוף את רחוב מלכי משמאל, נפנה ימינה לתוך רחוב קטן הנמתח לאורך חזית הבית הגדול של שכונת משכנות שאננים ליד שער השכונה נעצור ונשקיף על המבנה  בנין זה הכיל 20 דירות, כל אחת בת חדר וחצי.

את רוב הדירות חילקו  בין ספרדים לאשכנזים באופן שווה. בראש המבנה כתובת הקדשה ליהודה טורה יהודי עשיר מניו אורלינס שתרם את הכסף ולמושה מונטיפיורי היזם. 

שמה של השכונה לקוח מהפסוק "וישב עמי בנוה שלום ובמשכנות מבטחים ובמנוחות שאננות" (ישעיהו ל"ב י"ח) . השער, אשר בסמוך אליו היו בורות המים, הוא השריד היחידי לחומה המשוננת שהקיפה את השכונה כולה. כיום משמש הבית כמלון אורחים של עירית ירושלים ומיועד לסופרים ואנשי רוח.

אנו נפנה שמאלה ונצא דרך השער החיצוני של משכנות שאננים לכביש סלול (רחוב ש.א. נכון). נפנה שוב שמאלה ונלך לאורך הגבול התחתון של שכונת ימין משה כשמימיננו ברכת הסולטן, עד שנגיע לשער השכונה, נשוטט בסמטאות השכונה, ונלך בכיוון צפון. בתקופה שבין מלחמת העצמאות למלחמת ששת הימים, הייתה זו שכונת ספר ממש על הגבול הירדני.

החל משנות ה- 1970 החל תהליך של חידוש השכונה והפיכתה לשכונת אמנים. בגבולה הצפוני של שכונת ימין משה נתחבר לרחוב פלא יועץ או דרור אליאל  בקצה הרחוב נפנה ימינה ונכנס אל תוך מתחם חוצות היוצר.  מרכז אמנויות וגלריות. בתחום חוצות היוצר נמצא מרכז מבקרים קטן המנציח את פועלו של טדי קולק - ראש עיריית ירושלים המיתולוגי. בקצה המזרחי של חוצות היוצר נמצאת אנדרטה.

מהאנדרטה נפנה שמאלה ולאחר הליכה קצרה בשולי הכביש (למרגלות חומות העיר העתיקה), ניכנס אל פארק טדי. הפארק נחנך בשנת 2013 ומשלב קירות הנצחה לפועלו של טדי קולק, יחד עם אטרקציות למבקרים - במת סילוני המים, שעון שמש משוכלל ופסל של "ירושלים מרכז העולם". מאחורי במת סילוני המים נמצאים מבנים היסטוריים, שרידי שכונה נשכחת מתקופת "היציאה מן החומות" - שכונת ג'ורת אל-ענב, שכונה שנוסדה בידי יהודים מצפון אפריקה, אולם הפכה בהדרגה לשכונה ערבית עד שנעזבה במלחמת השחרור. מהפארק נוכל לצאת בחזרה לשער שער יפו נקודת הסיום של סיורינו.

מרחק משדה התעופה למלון
העברות
מרחק מהשדה למלונות

מרחק:

המלך דוד - 55 ק"מ

דן פנורמה ירושלים - 56 ק"מ

דן בוטיק ירושלים - 59 ק"מ

דן ירושלים - 59 ק"מ

אנו ממליצים לקחת רכבת משדה התעופה אל תחנת יצחק נבון בירושלים ומשם לקחת אוטובוס, רכבת קלה או מונית לכל מקום אליו תרצו להגיע בעיר.