פורים בישראל 2016

ע"י מרים כרש    בתאריך  22/03/2016

"הם ניסו להרוג אותנו, ניצחנו, בואו נאכל!" היא בדיחה שרווחת בקרב קהילות יהודיות ברוב החגים, אך מתאימה במיוחד לפורים. סיפורו העתיק של החג קם לתחייה מדי שנה בישראל, שם הרחובות מתמלאים בקולות ובצבעי קרנבל ותהלוכות ענקיות משתלטות על רחובות הערים.

ילדים מחופשים מדלגים להם בעודם שרים שירי חג, ואילו המבוגרים תורמים כסף לנזקקים ושולחים משלוחי מנות לשכניהם. משפחות וחברים יושבים לסעוד יחדיו – ולשתות יין, בהתאם למסורת "עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי".

פורים בישראל

אז מי היו המן ומרדכי, ומהו סיפורם?

ב-357 לפני הספירה, המלך הפרסי אחשוורוש ישב בבטחה על כס המלוכה שלו בבבל ושלט בכל הציבילזיציות המוכרות בעולם. לאחר שאשתו ושתי הרגיזה אותו, הוא נפטר ממנה כלאחר יד ושלח פקידים לסייר ברחבי הארץ ולמצוא לו נערה שתהיה ראויה מספיק להחליפה. מתוך מאות היפהפיות שנשלחו להרמון שלו הוא בחר באסתר, אחייניתו של מרדכי החכם, שהסתירה ממנו את יהדותה.

המן הרשע, הבכיר מבין שרי המלך, שנא את מרדכי ואת העם היהודי. הוא רקם מזימה להשמיד את כל היהודים החיים תחת שלטון אחשוורוש, והטיל פור על מנת לראות מה יהיה המועד המתאים לממש את תוכניתו, ואף שילם למלך על הזכות לבצע את הטבח ברחבי הממלכה.

אסתר, שהודרכה בידי מרדכי באמצעות שליח, חשפה לבסוף את יהודתה בפני המלך והאשימה את המן בסצנה דרמטית במהלך סעודה בארמון, מה שהביא לתלייתו ולהצלת העם היהודי ממעש הטבח.

מרדכי הופך למשנה למלך במקום המן, והיהודים הורשו לשוב לארץ ישראל ולבנות מחדש את בית המקדש.

מגילת אסתר, שנכתבה ע"י אסתר ומרדכי, היא בעלת עלילה צבעונית ומרתקת ומוקראת מדי שנה בחג הפורים, על פי המסורת היהודית. כל קהילה מחזיקה במגילה, שנכתבה בכתב יד על רצועת קלף, וממנה מקריאים בקול פעם אחת בערב החג ופעם שנייה ביום למחרת.

מסורות רבות בפורים נובעות מעולם הסודיות וההתחפשות: מוצאה של אסתר מוסתר, מזימתו של המן נרקחת בחשאי, אסתר ומרדכי מתכתבים בסודיות, והגאולה ליהודים מתחילה בסתר כאשר אסתר הופכת לאשתו של אחשוורוש. כתזכורת לכך, הילדים היהודים מתהלכים בפורים בתחפושות ובמסכות; אוכלים אזני המן ממולאות בכל טוב, ואפילו המשתה המסורתי נחגג במטרה לחשוף כל סוד שיש, שכן ידוע ש"נכנס יין יצא סוד".

תהלוכות גדולות לכבוד פורים נערכות בערים גדולות בישראל ונקראות עדלאידעות. השנה הן יתחילו ביום חמישי ה-24 במרץ בשעות הצהריים. עם זאת, כדאי לבדוק ולוודא את השעה המדויקת של העדלאידע בעיר שבה תשהו. הגיעו מוקדם כדי לתפוס מקום טוב והביאו המון מים. התהלוכות והמסיבות נמשכות במשך שעות.

תהלוכת עדלאידע ירושלים

להזמנת חדר באחד ממלונות דן :

מלונות בתל אביב >>

מלונות בירושלים >>

מלונות באילת >>

מלונות בחיפה >>

מלונות דן נמצאים ברוב הערים שבהן נערכות העדלאידעות, אז כדאי להזמין מקום מבעוד מועד!

קיסריה: אירועי פורים בקיסריה נערכים לרוב בפארק הלאומי והם בחינם. בדקו את לוח הזמנים המעודכן באינטרנט מעט לפני פורים.

חיפה: העדלאידע בחיפה נערכת לרוב בין השעות 15:00-10:00 לאורך רחוב הנמל בעיר התחתית וכוללת פעילויות, בידור והופעות חיות בסגנון קרנבלי. בני 30-20 וקהל מבוגר יותר יוכלו ליהנות משלל נשפים ומסיבות בברים.

הרצליה: העדלאידע לשנת 2016 תתחיל בשעה 10:00 ביום חמישי ברחוב סוקולוב 100 (גן בית שפר) ותמשיך לרחוב בן גוריון. האירוע יציע שלל אטרקציות והנאות לכל המשפחה.

חולון: העיר מדרום לתל אביב תציג את העדלאידע הגדולה והמרשימה בארץ. להטוטנים, רקדנים, תזמורות כלי נשיפה, לוליינים, קרונות תצוגה – כל מה שאפשר להעלות על הדעת. בנוסף, מוזיאון הילדים יפתח את דלתותיו ויערוך סדנאות תחפושות לילדים.

ירושלים: בירושלים ובערים נוספות שהיו מוקפות בחומה בזמן עלילת הסיפור פורים נחגג יום מאוחר יותר.

מסיבת הרחוב הגדולה ביותר תיערך בכיכר ספרא ב-25 במרץ 2016 בין השעות 11:00 ל-15:00. באירוע צפויות הופעות אורח של כוכבי קולנוע וטלוויזיה, תחרות תחפושות, הופעות וסדנאות יצירה. מגוון הפעילויות בירושלים לכבוד פורים רחב מכדי לפרט, אבל אתם יכולים לגלוש לאתר itraveljerusalem ולראות את הרשימה הארוכה של אירועי החג למשפחה (ולמבוגרים).

תל אביב: עיריית תל אביב תערוך קרנבל רחוב ענקי ועדלאידע שיתחילו בכיכר המדינה וימשיכו עד ליפו. מועדים מדויקים ניתן למצוא באינטרנט.

מתכון לפורים: אזני המן

מאפים חגיגיים אלה בצורת משולש טומנים בתוכם הפתעה מתוקה.

בצק:

¾-1 כוס (250 גרם) קמח
קורט מלח
2 כפות סוכר טחון גס
¼ כפית תמצית וניל
150 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
1 חלמון ביצה
3-2 כפות חלב או מים
ביצה נוספת מעורבבת עם כפית מים לזיגוג

מילוי:
175 גרם שבבי שוקולד
½ כוס סוכר
כף חלב
כף חמאה
כפית תמצית וניל
1 ביצה טרופה

בשלו במחבת קטנה על אש נמוכה את כל רכיבי המלית מלבד הביצה עד להמסה. הורידו את המחבת מהאש ותנו למלית תתקרר. הוסיפו בערבוב את הביצה.

ערבבו במעבד מזון קמח, מלח, סוכר ותמצית וניל. הוסיפו חמאה וטחנו את המרכיבים עד יצירת בצק שמזכיר במרקמו קמח תירס.

הוסיפו את חלמון הביצה וערבבו שוב עד לקבלת כדור בצק. הוציאו את הבצק מיד, כסו אותו בניילון נצמד וצננו אותו במקרר במשך חצי שעה.

חלקו את הבצק לרבעים. רדדו במערוך כל רבע על משטח מקומח וקרצו עיגולים בקוטר 7.5 ס"מ בעזרת חותכן עוגיות.

הניחו כפית מילוי במרכז כל עיגול וצבטו שלוש קצוות במרכזו ליצירת משולש. הניחו את המאפים הממולאים על תבנית עם בנייר אפיה ומרחו עליהם ביצה טרופה.

אפו בטמפרטורה של 180 מעלות 15 דקות, או עד שהמאפים מתחילים להשחים. לאחר מכן צננו אותם על מגש במשך 10 דקות בלי לנגוע בהם, אחרת יתפוררו.

אוזני המן

נכתב על ידי  מרים כרש

אולי תתעניינו בזה

לחץ כאן לשאר הפוסטים