חומוסיות מומלצות בישראל

ע"י לי סונדרס    בתאריך  17/10/2018

יותר ממחצית שטחה של ישראל הוא נוף מדברי- השאר הוא כנראה חומוס. המנה הלבנטינית, העשויה מגרגרי חומוס, הפכה מזה זמן רב למוצר יסוד במטבח הישראלי, יצירת אומנות המשלבת את ההיסטוריה המרתקת והמורכבת של האזור, מרוסקת ונמעכת בעזרתם של עזרים מודרניים כדי לעטר כל צלחת וכל חך ברחבי המדינה…

איך הצליח המטבל הפשוט הזה, שמוצאו מאזור מזרח הים התיכון, להסעיר במשך שנים את דמיונם של חובבי האוכל?החומוס – שעובר בישול וריסוק ומעורבב עם טחינה (ממרח עשוי מגרגרי שומשום), שמן זית, מיץ לימון, ותיבול – הפך למאכל אגדי ומשמש כמנה ראשונה או אפילו כמנה עיקרית בפני עצמה. על אף פשטותו – הציתו טעמו הממכר והפופולאריות העצומה של החומוס, ויכוח לוהט העוסק בשאלת מקורו המדויק, טעמיו והמתכונים הטובים ביותר להכנתו.

headerfinal

חומוס- מאכל מזין המאופיין בערכים תזונתיים טובים ובמחיר נמוך למדי.

מקורו של החומוס, העשוי מגרגרי החומוס, הוא ככל הנראה מהלבנט – אזור הכולל את ישראל, טורקיה, ירדן, לבנון וסוריה – אבל ממתי? האגדה מספרת שהפילוסופים של יוון העתיקה, אפלטון וסוקרטס התייחסו בכתביהם ככל הנראה לערכו של החומוס, ויש הסוברים שהוא היה מאכל נפוץ גם ברחובות רומי העתיקה.

מדוע נאכל החומוס בכמויות כאלה היום? זוהי שאלת מיליון הדולר. ראשית, החומוס הוא מאכל מזין המספק ארוחה כמעט מלאה במחיר נמוך יחסית. את הפופולאריות של החומוס בישראל ניתן להסביר גם במקורותיו במטבח היהודי המזרחי, אבל הוא גם מאופיין בערכים תזונתיים טובים: דל שומן ועתיר בחלבונים; החומוס גם עשוי מרכיבים העונים על חוקי הכשרות, ולכן ניתן לאכול אותו בארוחות בשריות ובארוחות חלביות; קל יחסית להכין אותו בכמויות גדולות, והרכיבים ברובם מקומיים.

כתוצאה מכך, נאכל החומוס היום ברחובותיה המודרניים של ישראל, וכדאי לדעת לאן ללכת ואיך להפיק את מירב ההנאה ממנו, בסגנונו הישראלי. במאמר זה, נבחן כמה מהמקומות הטעימים ביותר שכדאי לכם להוסיף לרשימת המקומות שאתם חייבים ללכת אליהם.

לחץ כאן לרשימת הדילים במלונות תל אביב >>

המקום הידוע חומוס אבו חסן פופולארי בקרב המקומיים. במרחק הליכה מהנה ממלון דן פנורמה תל אביב, המסעדה היפואית הזו טוענת להכתרתה כחומוסייה הטובה ביותר בתל אביב, ומגישה גרסה טעימה להפליא, טרייה ובעלת מרקם קרמי, יחד עם מסבחה, חומוס קר ומעליו גרגרי חומוס מבושלים, המוגשים ברוטב רותח. בסמוך למלון דן תל אביב, לא הרחק מכיכר דיזנגוף, מוגשת המשאושה, מנה גלילית מצפון ישראל עשירה בטעמים ממכרים. היא דומה למסבחה, אבל במקום גרגרי חומוס שלמים, מכיל המעדן הזה גרגרים ש'נשברו' לפני הבישול, מה שיוצר מחית המזכירה תבשיל במרקם גושי. עוד חומוסיה פופולארית בקרב המקומיים נמצאת בלב שוק הכרמל – חומוס הכרמל, הממוקמת במבנה שהיה פעם בית כנסת, והחומוס המוגש הינו בטעם גן עדן. חובה להזמין חומוס-פול, רוטב גרגירי פול המוגש חם על גבי החומוס הקר, ואת שניהם 'מנגבים' יחד בעזרת פיתה רכה וחמה.

doublefinal

מימין – מנה מסורתית של חומוס מסבחה חמה עשירה בגרגירי חומוס, טחינה, פול ושמן זית, משמאל – חומוס חם עם בשר, ביצה עלומה, חריף, שמן זית וגרגירים.

צפונה יותר- העיר חיפה נחשבת המונה כמה ממסעדות החומוס הפופולאריות ביותר בסביבתה. במרחק של פחות מקילומטר ממלון דן כרמל חיפה, נמצא חומוס ברדיצ'ב, בעל תואר 'החומוס הטוב ביותר בחיפה'. המסעדה האותנטית הביאה לכדי שלמות, את אומנות ההכנה של חומוס טרי וחמים ולצידו זיתים, חמוצים ובצל, ובנוסף לכל אלה– יציעו לכם תוספת חומוס חינם! בשכונת ואדי ניסנאס הרב תרבותית נמצא מוסד צנוע אך שוקק חיים – אבו שאקר, המציע סוגים שונים של חומוס זה למעלה משבעים שנה. ניתן לבחור מבין סוגים רבים, כולם מעוטרים בעגבניות קצוצות, פטרוזיליה, פפריקה, פטריות מאודות, צנוברים, גרגרי חומוס שלמים, שמן זית ורכיבים רבים אחרים.

לרשימת הדילים במלונות חיפה לחץ כאן>>

ירושלים אולי מוכרת בשל אתרי הקודש שבה, אך גם כשמדובר בקוליניריה היא מספקת חוויות שמימיות, וירושלים של זהב זורחת ומוארת גם כשמדובר בחומוס. מרחק עשר דקות הליכה ממלון המלך דוד בירושלים נמצא חומוס בן סירא, הידוע בשירות מהיר ובאוכל מצוין. נסו את הפול עם הכרובית, את הפטריות המקורמלות או את החומוס עם הבשר, ואלה הן רק חלק מהמנות המובחרות בתפריט המגוון והרחב. מגוון מנות הפלאפל, החומוס והסלטים המוגשות במסעדת אבו שוקרי הוא מראה בלתי נשכח, ודרך מושלמת לסיים יום של סיורים בעיר העתיקה; אך באותה מידה שווה לעצור במסעדה הכשרה פינתי, המגישה אספקה בלתי נדלית של חומוס ופיתות מזה כארבעים שנה. רק עשרה ק"מ מערבית לירושלים נמצא עוד מסעדת חומוס – אבו גוש, הידוע באירוח נפלא ובחומוס אותנטי וטעים להפליא.

double2final

מסעדת אבו שוקרי בירושלים – מראה בלתי נשכח של מגוון מנות פלאפל, חומוס וסלטים; דרך מושלמת לסיים יום של סיורים בעיר העתיקה. (קרדיט: טירן רובין)

לחץ כאן למבצעים עדכניים במלונות ירושלים>>

אין ויכוח על כך שאכילת חומוס בישראל היא חובה, אך הויכוחים סביב החומוס נותרו כשהיו. האם החומוס צריך להיות חלק או גושי, האם צריכה להיות בו יותר טחינה? או אולי יותר גרגרי חומוס? עם עיטור של רוטב פול, או שמא צנוברים? ומה צריך להיות מוגש לצד החומוס? צ'יפס? חמוצים? רוטב חריף? פלאפל?

להנחה נוספת ממחיר ההזמנה הצטרפו חינם למועדון E-dan >>

יהיה הפתרון אשר יהיה לשאלות קריטיות אלה – החומוס היה ונותר מצרך ישראלי בסיסי; חומוס משול לקיץ הים תיכוני וגרגר החומוס – לשמש.

Twitter

נכתב על ידי  לי סונדרס